MUSCARDINA


Boli micotice cele mai intalnite la noi in tara sunt: muscardina alba și aspergiloza, in alte tari mai sunt intalnite muscardina verde si  muscardina neagra.

 MUSCARDÍNĂ, muscardine, s.f. Boală a viermilor de mătase, provocată de o ciupercă şi manifestată prin apariţia unor pete de culoare închisă. – Din fr. muscardine (http://www.dexonline.news20.ro/cuvant/muscardina.html).

Denumită popular “boala de var”, este o boală micotică care poate afecta toate stadiile de dezvoltare a viermilor de mătase.

Agentul patogen este o ciupercă numită Botrylis bassiana. 

Contaminarea se face pe cale digestivă, respiratorie şi prin porii tegumentului. Răspândirea bolii se poate face prin contact direct între larve sau prin intermediul crescătorului.

Simptome. După câteva zile de la infecție apar pe corpul larvei pete asemănătoare picăturilor mici de ulei. Larvele bolnave nu se mai hrănesc, cu timpul îşi pierd mobilitatea, corpul primeşte o culoare roşiatică, îşi pierde elasticitatea, în zona stomatelor apar pete negre, picioarele abdominale se înnegresc în partea terminală, dând impresia că sunt arse, după 6-12 zile de la infestare mor, iar cadavrele se întăresc, acoperindu-se cu hifele ciupercii, asemănătoare unui praf alb.

Sursa

sursa www.madr.ro/pages/cercetare/ps-415-faza-7.pdf

Această boală este influențată de  temperatură şi umiditate, astfel temperatura de 24-28°C si umiditatea de 70% nu dau posibilitatea dezvoltării acesteia, sunt optime în acest sens fiind imperios necesar a se controla factorii de microclimat, ca o primă măsură de prevenire şi combatere a micozelor.

Boala apare frecvent în spatii în care ventilația nu este corespunzătoare sau când acestea sunt amplasate în apropierea unor ape murdare.

Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice (aspectul cretos al cadavrului şi stratul de praf de pe tegument) şi a examenului microscopic.

Profilaxia şi combaterea constau în dezinfecţia camerelor de creştere şi a inventarului cu soluţie de formol 2%, izolarea larvelor bolnave, reducerea excesului de umiditate, igienă severă.

sursa:

 

Advertisements

Posted on May 20, 2012, in Bolile viermilor de matase, Postari recente! and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: